URSoft W32Dasm 8.93 yılların eskitemediği her ters mühendisin yolunun bir kere üzerinden geçtiği vazgeçilemez bir disassembler yazılımıdır. Nostaljik bir havası vardır diyebilirim. Bu yazılımı ilk çalıştırdığımda disassemble ettiğim dosyanın kaynak kodlarına ulaştığımı zannetmiştim URSoft W32Dasm 8.93 halen mevcut yamalarıyla beraber iyi bir disassembler olma özelliğini sürdüyor.
Şimdi ben size farklı bir haber vereceğim. Shurzan takma adlı bir arkadaş bu yazılımı değişik yöntemler kullanarak Türkçeleştirmiş. Artı bir özellik kazandırmamış yaptığı yama ile kendisine teşekkür ediyoruz
Ne işe yara derseniz.
Windows işletim sisteminde kullandığın çalıştırılabilir(.exe, .dll) dosyalara PE(Portable executables) denir. Bunlar 32 bitlik yazılımlardır. Bu yazılımları oluşturan kod parçaları çalıştırıldığı zaman işletim sistemi bunlar binary olarak ram’de açar. Disassemble işlemi ise daha ram’de açılmadan harddiske yazılı olan veriyi assembly dilinde görüntülenmesini sağlar. Biz de bu görüntülenen koda Disassembly diyoruz. Bunu yapan yazılımlara ise(yukardaki gibi) disassembler diyoruz.
RapidShare: Easy Filehosting